John Ott
John, geboren in 1944 in Hengelo, volgde zijn opleiding aan de Middelbare Handelsschool, Marketing Nima A en B, om vervolgens, na een commerciële loopbaan als sales- en marketingmanager bij Nestlé, voor zichzelf te beginnen. In de cosmetica als directeur/eigenaar van Nova Trend B.V. Hij trouwde in 1967 met Ineke, schilderes en beeldhouwster en vooral iemand, die hem zijn gang liet gaan. Vier jaar lang maakte hij deel uit van het stichtingsbestuur van kasteel Doornenburg waar hij verantwoordelijk was voor de PR en het blad Floris.
Ferd Vrijmoed

Ferd, geboren in 1949 als Haags jongetje uit Rotterdamse ouders, groeide voornamelijk op in Amsterdam, waar hij ook zijn studie fiscaal recht aan de UvA volgde. Telg uit een familie van geneverstokers en bonthandelaren ging hij een weg van cijfers op en in dienst bij KPMG, toen nog Klynveld Kraayenhof & co. In 1981 verhuisde hij met zijn ras Amsterdamse Maria, met wie hij in 1973 was getrouwd, naar Malden, omdat Maria een promotieplaats aan de Universiteit van Nijmegen kon krijgen en, zoals Ferd zich wegcijferend voorhield: “de man volgt de vrouw”. Daar vestigde hij zich als zelfstandig belastingadviseur, wat hij nog wel een beetje doet.
Ferd was sportief en beoefende vele sporten zeer verdienstelijk, zonder in een bepaalde sport overigens echt uit te blinken. Na voetbal en volleybal wierp hij zich al vroeg volledig op tennis.
Ondanks dat hij dagelijks een balletje sloeg was het hoogste haalbare ‘slechts’ een derde plaats in het landskampioenschap van de 35+ competitie. Thans is hij lid van de Ledenraad, het hoogste orgaan van de KNLTB.
Onder aanhoudende druk van vrienden bleek de stap naar golf een onvermijdelijke en zo kwamen Maria en hij in Bleijenbeek terecht.

Over ons

De kiem voor het Nederlands Golfmuseum is gelegd in december 2015. Aanleiding was een speech van Gerard Jol en een symposium over golfhistorie met Heiner Gillmeister en Robin Bargmann. Het voerde John Ott, vriend van de familie Vink, naar Pieter van Afferden, humanist en docent Grieks en Latijn uit begin 16de eeuw. Die schreef in 1545 het lesboekje Tyrocineum linguae Latinae en nam daarin een hoofdstuk op over balspelen waarin golfregels staan beschreven, die verrassend overeenkomen met onze huidige basisregels. Een

Nederlands golfmuseum was er nog niet, maar moest en zou er komen en wel in Afferden.
Johns hang naar geschiedenis en zijn gesprekken met vader en zoon Vink van Golfbaan Landgoed Bleijenbeek waren een vruchtbare bodem voor ‘zijn’ museumidee. Nadat Ferd Vrijmoed spontaan was ingegaan op zijn wervend enthousiasme kwam van het een natuurlijk het ander en

“voor je het in de gaten hebt zit je met een stel enthousiaste mensen een museum in elkaar te zetten”.

Na een draagtijd van een paar maanden kwam het museum kerngezond op 22 april 2016 ter wereld, waar het talrijke bewonderende blikken op zich zag gericht. Die dag werd één groot feest dat voortaan jaarlijks wordt gevierd met een groot hickory toernooi dat de opening van het hickory seizoen inluidt.

John Ott en Ferd Vrijmoed vormen het bestuur van het Nederlands Golfmuseum. Is het toeval dat beiden pensionado’s zijn? Dat zijn toch mensen die zoals iedereen wel weet altijd zeeën van tijd hebben? Nee, ten eerste bestaat toeval niet en ten tweede is de uitdaging gewoonweg onweerstaanbaar.

Ondanks de preventieve verzorging door de beide ouders zal de kleine vast niet aan een enkele kinderziekte kunnen ontkomen en dra breekt de pubertijd aan met al haar groeistuipen en wordt de weg naar volwassenheid ingezet onder optimale begeleiding van deskundige leraren en verzorgers.